Patienter risikerer at få kræftdiagnose via internettet
Det kan være via internettet, at patienter første gang får at vide, at de har fået en alvorlig sygdom som for eksempel kræft, skriver Jyllands-Posten. Siden september sidste år er det nemlig blevet muligt at se svar på undersøgelser, prøver og lignende i ens e-journal på sundhed.dk, allerede tre dage efter at sundhedspersonalet har fået adgang til oplysningerne. Det er ikke altid, at lægen har nået at tale med patienten inden da.
Både Patientforeningen og Kræftens Bekæmpelse oplyser til Jyllands-Posten, at de har fået flere henvendelser fra patienter og pårørende, der er blevet bange, kede af det eller bekymrede over noget, de har læst på sundhed.dk.
Det kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, hvis de ikke får beskeder om en alvorlig diagnose som en kræftsygdom fra lægen selv, advarer Lægeforeningen.
- Beskeden kan være svær at forstå, og patienten kan blive bange eller chokeret. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at man får den slags beskeder leveret mundtligt af en læge, siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing til Jyllands-Posten.
Adgang til egne data
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) mener ikke, patienterne er tjent med den usikkerhed, som det kan skabe at få besked om en diagnose via internettet.
- Det er ikke i orden, at kræftpatienter skal sidde alene og læse alvorlige prøvesvar, der kan få stor betydning for den enkelte, uden at kunne stille spørgsmål og eksempelvis få rådgivning om behandlingsmuligheder osv., skriver hun til Jyllands-Posten.
Danske Regioner, som styrer landets sundhedsvæsen og sundhed.dk, understreger, at sundhedspersonalet skal gøre alt for at undgå, at patienter uforvarende får viden om en diagnose, som de ikke er forberedt på.
- Det ændrer dog ikke på, at borgerne fortsat bør have adgang til deres egne data, så de selv kan beslutte, hvor og hvordan de ønsker at få viden om deres egen helbredstilstand, siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), til avisen.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.